torsdag 18 februari 2010

Mat!

Idag går vi igenom ämnet MAT som några ser som sina last/beroende...

Mat måste vi alla äta, det är ingenting vi kan vara utan, sen avgör vi själva om vi vill vara nyttiga eller inte!

Det finns människor som kan äta allt möjligt onyttigt och som inte syns på deras kroppar, det finns människor som går upp i vikt bara de tittar på mat och sen finns det människor som äter som vanligt och varken går upp eller ner i vikt!

Mat ska och bör inte vara någonting som förknippas med viktuppgång eller viktnedgång - det är om man tränar och rör på sig som är det väsentligaste när det gäller vikten + givetvis att inte alltid äta "skräpmat" och dricka läsk/öl/vin/sprit. Måttlig dos av allt är väl det bästa!

Att hoppa över en måltid är inte bra och då sätts kroppen i obalans, och ämnesomsättningen fungerar inte som den ska!

3 måltider om dagen har vi alla hört att man ska äta och sen minst 1 mellanmål på det! Det är ju för att kroppen ska orka, annars tömmer man kroppen på energi och man blir trött, sliten och ingenting fungerar som det ska! Tänk om du skulle glömma tanka en dag, då blir bilen stående och det är samma sak med kroppen!

Som med allt så finns det olika sätt att se på mat och vi satt och diskuterade det en eftermiddag, med några vänner!

Det finns människor som ser mat som "nödvändigt ont" eller som "bukfylla" och då kan jag förstå att det är tråkigt att laga och äta mat! De personerna slänger i sig maten, utan att egentligen njuta av den, samt känna vad den egentligen smakar! Då kan jag även förstå att det inte är så lockande att gå ut på en fin restaurang och äta en god middag, med gott vin och gott sällskap! De människorna skulle lika gärna gå på en pizzeria/snabbmat för att sedan gå ut och dricka öl tillsammans med sina vänner!

Sen finns det de personer som verkligen "skyddar" sin mat med ena armen/handen, för att sedan slevar i sig med andra handen! De släpper aldrig bestiken för att prata eller för att stanna upp i sitt slevandet!
Och om man tittar lite närmare på hur olika folk beter sig vid matbordet, märker man ofta att de personer som "skyddar" sin mat eller som aldrig släpper bestiken oftast är väldigt stora personer...

Att prata med munnen full av mat, tycker jag inte om, det ser slafsigt ut och dessutom så hör man inte vad den andra personen säger...

I min familj äter vi ofta maten ganska fort tyvärr, dock så kan det bero många gånger på att man inte har tiden på sin sida utan ska iväg på antingen det ena eller andra, annars sitter vi kvar länge om vi kan och pratar med varandra hela familjen och inte bara vi vuxna som "pratar över huvudet på våra barn"

Min personliga åsikt om mat och dagens uppmaning, är att man ska njuta av maten och även då på vardagar. Gör gärna det där lilla extra lite då och då, för njutning sker även med "ögat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar