onsdag 14 juli 2010

Ofrivillig vegetarian...

Någonting som förvånar och förundrar mig, är när föräldrar överför sitt vegetarian ätande till sina barn!
Jag såg för några veckor sedan ett barn på ca 3år, föräldrarna var vegetarianer, och barnet skulle minsann också vara vegetarian. Det här förstår jag verkligen inte!

Ett barn växer och behöver all näring de kan få, för att kunna växa och även i skolåldern orka gå i skolan och lära sig saker! Matens näringsinnehåll är viktigt oavsett vilken kost man äter!
Att äta varierat är en grundförutsättning för att leva ett friskt och sunt liv.
Inte ger föräldrarna, (de små barnen i alla fall) protein, järn och kalcium-tillskott.

Dessutom så tycker jag personligen, att alla själva ska få bestämma om de vill/ska vara vegetarianer och inte någon annan, inte ens en förälder!

Jag har verkligen inte någonting emot att människor är vegetarianer, Grönt är gott - men när du äter helt vegetariskt kan du missa en del näringsämnen som du annars skulle ha fått i dig genom kött. Och jag tycker att varje individ ska själv få välja - därför får du här några tips för dig som är vegetarian.

#1 Variera din kost och ät frukost, lunch och middag och ett eller två mellanmål varje dag.

#2 Ät ris, pasta, bröd, gryn eller potatis - det behövs till varje huvudmåltid för att ge tillräckligt med energi. Bara för att du har slutat äta kött betyder det inte att all vegetariskt är nyttigt, vad gäller fett! Se upp med feta mejeriprodukter. Välj oliv- eller rapsolja vid matlagning.

#3 Ät baljväxter regelbundet, de ger dig framför allt protein, men också viktiga mineraler. Linser, kikärtor, gröna ärtor, bönor, sojabönor eller produkter som är gjorda på soja. Om du äter mjölkprodukter så får du i dig protein genom dessa. Du får även mycket protein från baljväxter. Protein finns även i ris, pasta, gryner, flingor, mjöl, nötter och frön.

#4 Om du inte äter mjölkprodukter så välj någon ersättningsprodukt som är berikad med kalcium. Välj bland soja-, havre-, ärt- eller rismjölk i affären.

#5 Järn får du från baljväxter (särskilt linser och soja) men även från nötter och frön, gröna blad, broccoli, vetegroddar, äggula, torkad frukt (särskilt aprikoser och katrinplommon) och sjögräs. C vitamin ökar järnupptaget. Ät C- vitaminrika frukter och grönsaker såsom exempelvis apelsiner eller vitkål till måltiden eller drick lite juice till frukost.

#6 Importerade baljväxter, svamp, nötter och frön innehåller mer selen på grund av att jordarna är mer selenrika än här.

#7 Zink hittar du i fullkornsprodukter, baljväxter, vetegroddar, havremust, nötter och frön.

Lycka till och låt era barn själva få välja om de vill bli vegetarianer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar