lördag 21 november 2009

Strukturerat eller Kaos


På de flesta företag så har man en strukturerad tillvaro, givetvis så finns det undantag :)
Annars blir det lätt kaos, man vet inte vem som gör vad, flera personer gör samma sak eller så saker hamnar mellan stolarna...

Hur har ni det i ert privata liv??

Har ni strukturerat, lugnt och harmoniskt eller kaos, stressigt och allmänt hysteriskt?

Hemma hos oss så har vi strukturerat upp alla vardagliga göromål, och alla familjemedlemmar är med och hjälper till!

Det finns säker några som tycker att vi har det inrutat och tråkigt, med då vill jag påpeka att privatlivet är lika viktigt att strukturera upp som arbetslivet, allt för att få lugn och ro samt få tid att bara ha en harmonisk tillvaro.

Vi har städschema, där ex min man tar hand om dammsugning, dammning, tvättstugan och byte av sängkläder. Jag har hand om inhandlandet av mat, matlagning, köket i helhet, toaletten och vattna blommorna. Tonårsdottern tar hand om att dammsuga övervåningen, hennes toalett och givetvis hennes rum. Lilla sonen (7år) plockar undan sina leksaker, så de ligger snyggt i hans rum.

Detta har gjort att vi alla vet vem som tar hand om vad och när det blir gjort på ett ungefär! Vi är naturligtvis inte benhårda med att det måste ske just den dagen, men det förenklar otroligt, så man inte stressar upp sig över allt som ska göras, utan fokuserar på det som är "lagt" på en själv!!

Jag gör även matschema (gärna månadsvis) för då finns all mat hemma i frysen och man behöver inte fundera på vad som ska ätas, samt att man faktiskt kan få hjälp av tonårsdottern som alltid är hemma först!

Självklart kastas maträtterna runt (inte bokstavligen) eftersom man kan känna sig sugen på någonting annat än det som står på schemat. Helst av allt så vill jag inte ha 2 st rätter under samma månad och för att förnya så gör jag gärna någonting nytt i schemat varje gång!
Gör matschemat först och storhandla sen = sparar massa pengar och tid.

Så istället för att gå till familjerådgivare, sätt er tillsammans och ha en privatlivs "konferens" där ni pratar om vad de vardagliga sysslorna är och hela familjen säger vad de vill göra, sen hjälper ni varandra...

Strukturera mera är dagens motto och jag rekommenderar det verkligen, livet är som sagt tidigare mycket trevligare om vi inte är stressade och om vi slipper kaoset som kan vara omkring oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar