fredag 24 september 2010

Ät rätt före och efter!


Om du inte visste det, så är det så här:
Träning bygger muskler - och muskler bränner fett.

Du kanske vill gå ner i vikt, och då kan det kännas som att man vill hoppa över mellanmålet, för det är ju endå snart middag eller hoppa över frukosten, speciellt om du vill motionera före frukost.

Visst kan du träna utan mat i magen, till exempel före frukost - men skaderisken ökar, och dessutom så orkar du inte lika mycket.

En promenad går jättebra - men tränar du mer intensivt är det bäst att äta innan. Annars orkar du inte träna med den intensitet som krävs för att bygga upp musklerna.

En vanlig myt är att man ska äta kolhydrater före träningen för att orka mer - men vill du gå ner i vikt är det ingen bra idé...

– Vill man bränna fett förlorar man på att äta kolhydrater precis före, eller under, träning. Dricker man en energidryck upphör fett förbränningen direkt, då bränner kroppen nästan bara kolhydrater istället.

Istället ska du laddar för träningen med både kolhydrater och protein. Ett par timmar innan är lagom, det kan ju vara svårt om du tränar på morgonen och då bör du satsa mer på protein och mindre kolhydrater - va inte hungrig när passet börjar.

Efter träningen har musklerna brutits ner och då behövs en snabb påfyllning för att de ska byggas upp igen och för att kroppen ska få en bra chans att återhämta sig. Nu passar det med en kombination av lättupptagligt protein och kolhydrater.

Tränar du efter jobbet så bör du för muskeluppbyggnadens skull äta något litet direkt efter passet - ju snabbare desto bättre, men inom en halvtimme är en god rekommendation!

Lycka till!!

2 kommentarer:

  1. Wow kopierat direkt från Aftonbladets artikel :-)

    SvaraRadera
  2. Yes, nästan iallafall! Bra artikel som fler borde uppmärksamma! Men glömde länka... //Katrin

    SvaraRadera